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March 2, 2023 
 
 
VIA EMAIL 
 
Ms. Aubrey Mann 
Wilkinson, Hadley, King & Co. 
218 W. Douglas Avenue 
El Cajon, CA 92020 
 
Re: County Boundaries and District/Authorized Charter Eligibility for Independent Study 
Average Daily Attendance (“ADA”) Apportionment 
 
 
Dear Ms. Mann, 
 
Dehesa School District, including our authorized charter schools, are requesting your opinion of 
whether we may enroll and collect independent study apportionment for a student who resides in 
Los Angeles County as a resident of a “county immediately adjacent” pursuant to Education 
Code sections 51747.3 and 46300.2. 

Although Los Angeles County and San Diego County do not share a land border, the District has 
determined that the two counties are nonetheless adjacent based on the plain meaning of the word 
“adjacent,” as well as given the geographical descriptions of the county boundaries set forth in 
the Government Code and the fact that Los Angeles County encompasses both Catalina and San 
Clemente Islands off of the San Diego coastline. Specifically, the analysis presented is whether 
Los Angeles and San Diego counties may be considered adjacent despite not sharing a land 
border. 
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1. BACKGROUND 
 
In accordance with Education Code sections 51747.3 and 46300.2, a school district may claim 
independent study attendance apportionment only for students who reside (a) in the county where 
the apportionment claim is reported, or (b) in the county immediately adjacent to the county 
where the apportionment claim is reported. 
 
Dehesa School District is located in San Diego County. Based on a map depicting California 
county boundaries, San Diego County shares county boundaries on the mainland with Orange 
County, Riverside County, and Imperial County. San Diego County and Los Angeles County do 
not share a county boundary on land.  However, Los Angeles County includes Catalina Island 
and San Clemente Island off the western coast of Southern California, near Los Angeles, as well 
as both Orange and San Diego Counties.  
 
 

 
 
 
Furthermore, additional maps outline county areas that encompass islands off the coast of 
Southern California for the counties of Santa Barbara, Ventura, Los Angeles, Orange and San 
Diego. Each of these islands belong to an associated county with each island adjacent to one or 
more counties. 
 



  
 
 
 

 
 
 
2. DEFINITION OF “COUNTY IMMEDIATELY ADJACENT” 

 
a. Education Code Definition 

 
The Education Code does not define the term “county immediately adjacent” for purposes of 
Education Code sections 51747.3 or 46300.2, or even a similar term such as “adjacent county.”  
It is of note that sections 51747.3 and 46300.2 both specifically use the term “immediately 
adjacent” and not just “adjacent.”  Nonetheless, without a statutory definition, we turn to a 
consideration of dictionary definitions for guidance. 
 

 
b. Dictionary Definition 

 
Well-known dictionaries define “adjacent” in the following ways: (a) the Merriam-Webster 
Dictionary defines “adjacent” as “not distant, nearby, having a common endpoint or border, 
immediately preceding or following;” (b) the Cambridge Dictionary defines “adjacent” as “next 
to each other;” and (c) the Britannica Dictionary defines “adjacent” as “close or near; sharing a 



  
 
 
 
border, wall or point.” 

Although some definitions indicate “adjacent” means that there is some shared point or border, 
there are other definitions that simply indicate proximity as being “close” or “near,” without a 
specific requirement that it must share a common point or border.  
 

c. Other Uses and Context 
 
The 2022-23 Guide for Annual Audits of K-12 Local Education Agencies and State Compliance 
Reporting published by the Education Audit Appeals Panel (Link to Guide) sets forth procedures 
for auditors to verify whether independent study ADA apportionment has been accurately 
claimed.  The Guide states that auditors must sample select students and determine the county of 
residence at the time of commencing independent study and verify that it is the county where the 
apportionment claim is reported or a “contiguous county” within California.  The Guide does not 
use the term “adjacent county” and instead uses “contiguous county” in multiple instances when 
addressing independent study ADA—both in the context of charter schools and other LEAs. 

Dictionary definitions indicate that “contiguous” means “next to” or “touching” or “being in 
actual contact” or “connected,” etc. Nevertheless, the exact term used in statute is “immediately 
adjacent” and not “contiguous” as used in the Guide, so, again, there remains a plausible 
argument that the broader definitions of “adjacent” that indicate “close” or “near” may be 
applied, at least as to consideration of whether counties adjacent only over the Pacific Ocean 
would qualify. 
 
3. CONCLUSION 
 
As referenced above, Los Angeles County includes both Catalina Island and San Clemente 
Island, which are located in the Pacific Ocean off the western coast of the state, where the islands 
neighbor Los Angeles County, Orange County, and San Diego County. Certain points of the 
Catalina and San Clemente Islands are considered adjacent to both Orange County and San 
Diego County, and, with respect to San Clemente Island specifically, may be even closer to 
certain points of San Diego County than Orange County. 
 
Based on the definitions of the word “adjacent” to include “close” or “near,” we do believe that 
both Orange County and San Diego County are “immediately adjacent” to Los Angeles County 
as San Diego County is a county that is “close” or “near” to Los Angeles County. 
 
We respectfully request your opinion on whether Dehesa School District and their authorized 
charter schools may enroll and collect independent study apportionment for a student who resides 
in Los Angeles County as a resident of a “county immediately adjacent” pursuant to Education 
Code sections 51747.3 and 46300.  
 
 
 



  
 
 
 
 
Sincerely, 
 

 
 
Bradley Johnson 
Superintendent/CBO 
Dehesa School District 
 
Cc: Kevin Sproul 




